nieuws

Alarm om tekort personeel Chinese restaurants

Horeca

Er is een flink tekort aan koks voor Chinese restaurants in ons land. Veel Chinees-Indische eetgelegenheden dreigen door het gebrek aan personeel hun deuren binnenkort te moeten sluiten. Een speciale opleiding en soepelere regelgeving zijn bittere noodzaak.

Alarm om tekort personeel Chinese restaurants

Dat zegt sectormanager Chinees-Indische bedrijven Liping Lin van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf. ‘Nu al hebben restaurants om deze reden hun deuren moeten sluiten. Het is hoog tijd dat er maatregelen worden genomen.’ Volgens KHN is er inmiddels een tekort van maar liefst 4000 geschikte Chinese koks.

KHN wil dan ook dat er een speciale koksopleiding voor de Chinese keuken komt. Lin: ‘Nederland telt zo’n 2500 Chinees-Indische restaurants. Dat is twintig procent van alle restaurants in ons land. Maar bij de vakopleiding tot kok leren de scholieren alleen maar gerechten uit de Nederlands-Franse keuken te bereiden.’

Lin hoopt dat leerlingen warm lopen voor een speciale koksopleiding. Lin: ‘Veel Chinese kinderen kunnen goed leren en verkiezen een baan in het bedrijfsleven boven de keuken. Daarom moeten we ook een andere markt aanboren. Veel handelingen in de keuken kunnen natuurlijk even goed door een Nederlander worden verricht. Maar om de eigen identiteit van het restaurant te bewaren, moet de chef-kok misschien wel van Chinese afkomst blijven.’

KHN wil daarnaast dat de regering de verblijfsvergunningen voor Chinese koks versoepelt. Op dit moment komen jaarlijks zo’n zestig koks uit China naar ons land om te koken. Zij mogen maximaal 2,5 jaar blijven.

De KHN-afdeling zegt in 2000 al met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) speciale afspraken te hebben gemaakt in het Chinese Horeca Convenant over werkvergunningen. Sindsdien komen volgens de organisatie jaarlijks zestig Chinese koks naar Nederland en gaan er elk jaar evenveel terug naar China.

Reageer op dit artikel