nieuws

Alcoholpromillage gaat omlaag

Horeca

Eén glas alcohol wordt straks het maximum voor mensen die nog moeten rijden. Het maximaal toegestane promillage alcohol in het bloed wordt namelijk verlaagd van 0,5 naar 0,2. Minister Netelenbos van Verkeer is bij nader inzien toch bereid tegemoet te komen aan de wens van de Tweede Kamer de grens voor alle automobilisten te verlagen.

Wanneer de maatregel van kracht gaat, is nog onduidelijk. De verkeersveiligheidsorganisatie 3VO is blij met de voorgestelde maatregel, maar vindt wel dat de grens ‘hard’ moet zijn en bovendien streng gehandhaafd. Volgens woordvoerder Bert Woudenberg moeten mensen eigenlijk helemaal niet drinken als ze in de auto stappen. ‘Een promillage van 0,0 instellen is echter juridisch technisch niet mogelijk, omdat mensen ook een kleine hoeveelheid alcohol in hun bloed kunnen hebben zonder dat ze alcohol hebben gedronken.’ Het gaat daarbij volgens Woudenberg om zeer geringe hoeveelheden. ‘Al eet je de hele dag rumbonen, dan kom je echt niet aan een promillage van 0,2. De aanmaak van alcohol door het menselijk lichaam is echter wel de reden dat 0,2 het laagst mogelijke toegestane promillage is.’

Reageer op dit artikel