nieuws

Alleen hotels in de min na 11 september

Horeca

Door de gebeurtenissen van 11 september is de omzet van de hotellerie in ons land met 2,9 procent gedaald. Dat blijkt uit voorlopige cijfers over het derde kwartaal van het bedrijfschap Horeca en Catering. Dat lijkt mee te vallen, maar ten opzichte van de resultaten in dezelfde periode vorig jaar is het een dramatisch cijfer. Toen was er nog sprake van een omzetstijging van 11 procent.

De internationaal zakelijke hotels en conferentieoorden hebben het meeste last van de afname van het intercontinentale zakelijke verkeer, aldus het bedrijfschap. Los van de toename van het aantal hotels en kamers ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar komt de omzetdaling in de hotellerie zelfs op 3,5 procent. De hotellerie is de enige sector in de horeca die in de min scoort. De omzet van de andere sectoren vertoonde toch nog groei. De restaurants ondervonden ook gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten. Die leidden direct tot veranderingen in het uitgavenpatroon van zowel zakelijke als particuliere gasten.

Toch wist deze sector een groei in de omzet te realiseren van 1,8 procent. De drankensector deed het nog aanzienlijk beter met een omzetstijging van 4,3 procent en in de fastfoodsector steeg de omzet met 3,4 procent. Beide sectoren profiteerden van het mooie nazomerweer.Gemiddeld groeide de horecaomzet in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar toch nog met 1,5 procent. Niettemin een tegenvaller, want het eerste halfjaar van 2001 bedroeg het groeitempo nog 5 procent. De verwachte omzetgroei voor geheel 2001 is door het schap inmiddels bijgesteld op 4 procent.

Omzetontwikkeling 2001 in procenten
3e kwartaal 1e t/m 3e kwartaal
Drankverstrekkers 4,3 6,0
Fastfood 3,4 2,2
Restaurants 1,8 3,8
Hotels -2,9 2,3
Horeca totaal 1,5 3,7

Reageer op dit artikel