nieuws

Amerikanen krijgen befaamd champagnehuis in handen

Horeca

Het beroemde Franse champagnemerk Taittinger is in Amerikaanse handen gekomen. De investeringsmaatschappij Starwood Capital kocht voor 2,85 miljard euro het champagnemerk Taittinger, twee gerenommeerde hotels in Parijs en een groot aantal andere hotels.

De hotels maken deel uit van de Taittinger-dynasty. Al geruime tijd ging het gerucht dat de beroemde champagnefamilie het champagnemerk en diverse hotels zou verkopen. Naar verluid heeft de familie het geld nodig om een fikse belastingschuld af te lossen. Twee weken geleden nog meldde president-directeur Claude Taittinger dat er van verkoop geen sprake was.

De overgang naar een Amerikaans bedrijf is olie op het vuur voor veel Fransen. Want na Taittinger lijken de Fransen ook het levensmiddelenconcern Danone kwijt te raken aan Amerikanen. PerpsiCo zou in het geheim een overname van één van de kroonjuwelen van de Franse economie voorbereiden.

De veertig leden tellende familie Taittinger had een belang van 35 procent in het champagnehuis Taittinger SA, dat een beurswaarde heeft van 1,15 miljard euro. Verder had het 44,1 procent van de aandelen en 53,2 procent van het stemrecht in Société du Louvre, een holding waarin hotels en luxeartikelen zijn ondergebracht met een marktwaarde van 1,67 miljard euro. Daaronder vallen naast Hotel Crillon in Parijs de dure Concorde-hotels en de goedkopere ketens Campanile en Premiere Class. De meeste vestigingen zitten in Frankrijk. De groep telt in de Benelux 24 hotels en restaurant, waaronder een Campanile-vestiging in Zwolle.

Starwood Capital wordt nu de op één na grootste hoteleigenaar in Frankrijk en in heel Europa, achter het Franse Accor. Woensdag kreeg de investeringsmaatschappij toestemming van de Europese Commissie om samen met de zakenbank Lehman Brothers 23 hotels van de Meridien-groep over te nemen.

Reageer op dit artikel