nieuws

Amsterdam heeft drukste hotels

Horeca

Elf september mag dan een forse weerslag hebben gehad op de zakenhotels in Amsterdam, de hoofdstad is met een bezettingsgraad van 80 procent in 2001 de best presterende stad in Europa.

Vorige week presenteerde het internationale consultancykantoor Andersen de hotelcijfers voor Europa in 2001. Dat gebeurde in het Amsterdamse Amstel-hotel tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Hotel Managers Association, een internationale club van 400 tophoteliers.Volgens Julia Felton, directeur van de hospitality-groep van Andersen, biedt de hoge bezettingsgraad in Amsterdam ruimte voor prijsverhogingen.

‘De gemiddelde kamerprijs is met 143 euro betrekkelijk laag. Amsterdam staat daarmee, in vergelijking met andere grote Europese steden, op een achtste plaats. Het huidige aanbod van kamers in relatie tot de vraag biedt mogelijkheden om de prijzen te verhogen.’

Uit het onderzoek van Andersen blijkt dat hotels door de aanslagen van 11 september fors zijn getroffen. In heel Europa daalde de bezettingsgraad met 4,4 procent naar 66 procent. De gemiddelde kamerprijs in Europa bleef stabiel op 112 euro.

Vooral de luxe zakenhotels in Amsterdam hebben het laatste kwartaal van vorig jaar een paar veren moeten laten. De opbrengst per kamer (Revpar) daalde tussen september en december met 12,1 procent. De bezettingsgraad over het hele jaar kwam uit op 78 procent (2000 was 85 procent). De Revpar viel terug van 141 euro naar 132 euro.

De middenklasse hotels hadden minder te lijden: de bezettingsgraad viel met 3 procent terug, van 87 naar 84 procent, de Revpar bleef nagenoeg gelijk: 90 euro in plaats van 91 euro in 2001. De budgethotels slaagden erin zelfs de opbrengst per kamer met 1 euro te verhogen: van 70 naar 71 euro in 2001.

De hotels rond Schiphol merkten als eerste de effecten van de vliegangst van de Amerikanen. De bezettingsgraad duikelde 8 procent naar 75 procent over 2001. De opbrengst per kamer was stukken lager dan de hotels in het centrum van Amsterdam: 99 euro in 2001 tegenover 110 euro in het jaar ervoor.

Provincie profiteert
Andersen constateert ook dat de hotels in de provincie nauwelijks een terugslag door 11 september hebben gehad. ‘Veel resort-hotels in Europa boeken uitstekende resultaten. Feit is dat naar aanleiding van 11 september meer mensen in eigen land op vakantie gaan.’

Londen is de stad die het hardst getroffen is door 11 september. De gemiddelde kamerprijs daalde met 5,8 procent, waardoor de stad niet langer aan de top van de ranglijst van duurste steden staat. Die plaats is nu weggelegd voor Genève met een gemiddelde kamerprijs van 190 euro, gevolgd door Parijs (183 euro) en Rome (174 euro).

Reageer op dit artikel