nieuws

Amsterdam minder in trek als congresstad

Horeca

Amsterdam lijkt een stapje terug te doen als congresstad. Vorig jaar telde de hoofdstad 253 internationale congressen en zakelijke bijeenkomsten. In 1998 waren dat er 327. Ondanks de forse daling staat Amsterdam nog steeds op de eerste plaats in de top-tien van congressteden, zo blijkt uit cijfers van het Netherlands Convention Bureau (NCB). Volgens directeur Jet Key van het NCB is de terugval minder dramatisch dan op het eerste gezicht lijkt. ‘ 1998 was gewoon een topjaar voor Amsterdam. Daar komt bij dat de cijfers niet volledig zijn; nogal wat accommodatieverstrekkers hebben ons geen gegevens verstrekt over vorig jaar.

Opmerkelijk is dat Rotterdam flink in de lift zit. Op de lijst stijgt de Maasstad met 176 congressen van de vierde naar de tweede plaats. Maastricht behoudt de derde plaats met 114 bijeenkomsten, gevolgd door Den Haag (96) en Noordwijk (90). Ook Groningen (60) en Eindhoven (54) doen het goed.

Uit de gegevens van het NCB blijkt dat internationale congressen steeds vaker buiten de randstad worden gehouden. Het Overijsselse Dalfsen (in de top-tien op de negende plaats) bood vorig jaar onderdak aan 28 congressen. In 1998 waren dat er twaalf.Het totaal aantal internationale congressen bedroeg in 1999 1021, nagenoeg hetzelfde aantal als in het jaar daarvoor.

Reageer op dit artikel