nieuws

amsterdamse uitmarkt barst los met spetterend openingsfeest op museumplein

Horeca

Met optredens van New Cool Collective, Pete Philly & Perquisite, Lange Frans en Baas B., de titelsong uit de musical Beauty en The Beast en een ode aan Ramses Shaffy barst vrijdagavond de Amsterdamse Uitmarkt los. En dit is nog maar een kleine greep uit wat de duizenden bezoekers van het driedaagse culturele festijn het komend weekeinde voorgeschoteld krijgen.

De vrijdag begint traditioneel met het openingsfeest op het Museumplein. De presentatie hiervan is in handen van Dolf Jansen. Het Nederlands Danstheater, Wende Snijders, Najib Amhali, Relax en Guus Meeuwis dragen hieraan ook een steentje bij. Na de aftrap kan het publiek ook nog genieten van optredens van Tasha’s World en Ronald Molendijk’s Soulvation.

Het theaterfestival richt zich voor het eerst ook speciaal op kinderen. Het Vondelpark wordt dit weekeinde omgetoverd tot kinderdomein voor de Uitmarkt Junior. In het park kunnen de jonge bezoekers (tot een jaar of twaalf) met hun vader en moeder terecht voor Walt Disney Films in het Filmmuseum, een Kinderboekensalon waar bekende schrijvers voorlezen uit eigen werk, een optreden van Circus Elleboog, poppenspel en presentaties van musea en jeugdtheaters. In het Vondelpark Openluchttheater vinden voorstellingen plaats uit de musicals Assepoester, Pietje Bell en Ollie B. Bommel.

Op de ‘grotemensenuitmarkt’ draait het zaterdag als vanouds om toneel. In de theaters rondom het Leidseplein speelt zich het festival De Verleiding af. Toneelgroep Amsterdam komt met ‘Scènes uit een huwelijk’, Beumer en Dos met ‘Ingeblikt’, het veem met ‘Repelsteeltje’ en het MUZ-theater met ‘Heart of a boxer’.

Zowel op zaterdag als zondag kunnen bezoekers weer rondsnuffelen op de boekenmarkt. Aan de Literaire Salon brengen onder anderen Hugo Borst, Judith Koelmeijer, John Irving en Karin Giphart een bezoek. Irving presenteert vrijdag ook zijn nieuwste boek, dat zich deels in Amsterdam afspeelt.

De Kamermuziekbattle komt dit weekeinde na het succes van vorig jaar ook weer terug. Twee dagen lang strijden tien Kamermuziekensembles in het Concertgebouw voor de Uitmarkt Kamermuziek Publieksprijs 2005. Op het Max Euweplein proberen verder diverse cabaretiers elkaar de loef af te steken, onder wie Bram van der Velde en Johan van Gulik. Ook in de onlangs geopende Sugar Factory treden cabaretiers als Sanne Wallis de Vries en Katinka Polderman op.

In de Stadsschouwburg klinkt op zondag, de laatste dag van het evenement, jazz-muziek. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Uitmarkt dat er zoveel aandacht is voor deze muziekstroming. Op het podium zijn zo’n twintig optredens te zien, van De Holland Big Band, Francien van Tuinen en Ramon Valle.

Zondagochtend is rapper Ali B. nog van de partij met een theatershow waarin hij vertelt over het leven van de straat. Deze voorstelling was eerder te zien in het Concertgebouw. Zoals gebruikelijk kent de Uitmarkt een spectaculaire afsluiter. Het Orkest van het Oosten speelt zondagavond de rockopera Barcelona van Freddy Mercury.

Het is dit jaar de laatste keer dat het theaterevenement, dat voor de 28e keer het culturele seizoen inluidt, zich afspeelt in de omgeving van het Museumplein en het Leidseplein. Volgend jaar verhuist het evenement naar het centrum van de stad.

De organisatie neemt overigens geen extra veiligheidsmaatregelen, althans niet meer dan andere jaren, liet een woordvoerster weten. ,,We verwachten geen problemen.” De politie is zichtbaar aanwezig om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. ,,We hebben voldoende agenten op de been”, lichtte een zegsman toe.

Reageer op dit artikel