nieuws

Animo voor eigen onderneming gedaald

Horeca

Het aantal Nederlanders dat een onderneming begint, is weer aan het afnemen. In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar werden zo’n tienduizend startende ondernemers geteld, tegenover zo’n 17.000 in het eerste kwartaal.

Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken, die de nieuwe cijfers woensdag 24 april in Den Haag bekendmaakte, denkt dat dit te maken kan hebben met de dip in de economie in het afgelopen najaar.

Over een langere periode gezien groeit het aantal startende ondernemers gestaag, van 28.000 mensen in 1987 tot 49.000 vorig jaar. Van de Nederlanders is ruim twee procent bezig een eigen bedrijf op te zetten. In landen als Duitsland, Engeland, Denemarken en de VS ligt dit percentage tussen vijf en acht.

Staartssecretaris Ybema en minister Hermans van Onderwijs willen bevorderen dat meer mensen tijdens hun opleiding rijp gemaakt worden om een eigen zaak te beginnen. Onder studenten in het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs is de wens om ondernemer te worden de afgelopen jaren licht toegenomen. Dacht in 1999 zeven procent van de studenten over een eigen onderneming, vorig jaar was dat negen procent.De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch heeft in de eerste drie maanden zijn nettowinst opgevoerd van 394,4 miljoen tot 456,1 miljoen dollar. De omzet van de grootste brouwerij ter wereld nam toe van 3,54 miljard tot 3,64 miljard dollar. Per aandeel was de winst, 51 dollarcent, twee dollarcent hoger dan was verwacht. Het Franse luxeconcern LVMH heeft zijn champagnemerk Pommery verkocht aan de Vranken Monopole, eigenaar van onder meer het champagnemerk Heidsieck. Hoeveel die ervoor heeft betaald, is niet bekendgemaakt. LVMH behoudt wel een groot deel van de wijngaard waar de druiven voor de champagne vandaan komen.De Amerikaanse hamburgerketen McDonald’s heeft de afgelopen vijf maanden 41 van de 131 vestigingen in Turkije gesloten. De onderneming wijst de economische situatie aan als de schuldige. Door de sterke devaluatie van de Turkse munteenheid zijn bovendien de huren van de panden omhoog geschoten.

Reageer op dit artikel