nieuws

Artiesten Limburg Festival bezetten N276

Horeca

Ongeveer twintig artiesten van het Limburg Festival hebben vanochtend gedurende tien minuten de lokaal belangrijke verkeersader N276 bezet op de grens tussen Sittard en Geleen. Met grote vaandels en circusattributen voerden ze op een kruispunt acts op als protest tegen het cultuurbeleid van het kabinet.

Met de actie, omstreeks half elf, wilden de deelnemers een lans breken voor alle culturele organisaties en artiesten in Nederland en tevens protesteren tegen de bezuinigingen door staatssecretaris Van der Laan van Cultuur.
De politie gaf geen toestemming voor de blokkade van het kruispunt, maar de artiesten liepen zo langzaam en keerden bovendien zo vaak op hun schreden terug, dat het kruispunt toch geblokkeerd bleef. Hierdoor ontstonden files. Uiteindelijk wist de politie de actievoerders naar de parkeerplaats te dirigeren, waar ze nog wat kunstjes vertoonden.
De subsidie voor het Limburg Festival, dat zich richt op straattheater, wordt ingetrokken. Daardoor staat het voortbestaan ervan op de tocht. ,,Het is absoluut onacceptabel dat een festival dat 22 jaar laagdrempelig en gratis cultuur heeft geboden, ten onder dreigt te gaan aan de grenzenloze bezuinigingen”, zei D. Prevoo van het actiecomité vrijdag.
De 22e editie van het Limburg Festival, dat op 22 augustus in Roermond is begonnen, eindigt op 29 augustus. Met gemiddeld 200.000 bezoekers behoort dit straattheaterfestival volgens de organisatoren tot een van de meest succesvolle festivals binnen Europa

Reageer op dit artikel