nieuws

Artsen waarschuwen voor drogisterijen

Horeca

ENSCHEDE – De wildgroei van het aantal doe-het-zelftests in drogisterijen baart artsen in Nederland zorgen. Het grootste bezwaar is dat de thuistesten voor extra onrust kunnen zorgen. ‘Een patiënt die zich afvraagt of hij wel gezond is, zou er beter aan doen zijn zorgen bij de huisarts neer te leggen.

Artsen waarschuwen voor drogisterijen

Dat zegt huisarts Eijgelaar uit Enschede, voorzitter van de Huisartsenkring Twente in het dagblad TC/Tubantia. ‘Een test die uitsluitsel geeft of je al dan niet zwanger bent is natuurlijk prima. Ook is het goed dat diabetici hun bloedsuiker thuis controleren. Maar ik heb mijn twijfels over bijvoorbeeld de cholesteroltest.’

De arts stelt vraagtekens bij de kwaliteit van de test. ‘Is die wel net zo betrouwbaar als een onderzoek in een laboratorium? En stel, de uitslag is goed, maar het gaat wel om een man die te veel rookt en te weinig beweegt. Dan zou het goed zijn om z’n levensstijl aan te passen’, aldus Eijgelaar.

Reageer op dit artikel