nieuws

Arubaanse horeca in problemen

Horeca

Horeca-eigenaren op Aruba zitten met de handen in het haar. Ze vrezen het voortbestaan van hun onderneming. Oorzaak is het wegblijven van grote Amerikaanse cruiseschepen. Ze laten Aruba in toenemende mate links liggen.

Arubaanse horeca in problemen

Grote aderlating is het wegblijven van de Carnival Destiny. Het cruiseschip meerde zestien jaar lang wekelijks aan in de haven van Oranjestad. De lijn is onlangs geschrapt en het aantal cruisereizigers op Aruba daalt hard.

Te ver
De verwachting is dat het aantal cruisetoeristen dit jaar uitkomt op 520.000. In 2006 waren dit er nog 591.000. Reden om Aruba steeds vaker links te laten liggen is het feit dat Amerikanen steeds vaker hun cruisetrip beginnen in de VS zelf, in plaats van eerst te vliegen naar een ander Caribisch eiland. Hierdoor ligt Aruba eenvoudigweg te ver weg om mee te nemen in de trip.

Hogere segement
Volgens toerisme-experts zijn er voldoende kansen op het tij te keren. Ryan Peterson van de Universiteit van Aruba zegt dat het toerisme op het eiland in een nieuwe fase is beland. ‘Waar we het in de jaren tachtig en negentig vooral moesten hebben van aantallen, moeten we nu kiezen voor kwaliteit. We moeten inspelen op het hogere segment’, aldus Peterson in De Volkskrant.

400 miljoen dollar
Met een groot bouwproject moet Oranjestad het toeristisch mekka worden van het Caribisch gebied. In het ambitieuze plan moet de containerhaven worden verplaatst om ruimte te maken voor een jachthaven en voor aanlegmogelijkheden voor cruiseschepen. Verder moet Oranje stad meer dure winkels krijgen. Investeerders zouden bereid zijn om 400 miljoen dollar te investeren.

Zie ook:
Nieuwe cruiserivaal voor Nederland

Reageer op dit artikel