nieuws

Aspergedieven slaan toe rondom Breda

Horeca

Illegale aspergestekers maken het de aspergeboeren in de omgeving van Breda niet gemakkelijk. Steeds vaker worden telers door aspergedieven bestolen. Kwam het voorgaande seizoenen een enkele keer voor, dit jaar maakten de dieven al honderden kilo’s van het witte goud buit.

Een bedrijf in Breda raakte al tussen de drie- en vierhond kilo kwijt. Het is inmiddels al zes keer het doelwit van de aspergedieven geweest. ‘Ze weten precies wat ze doen, het zijn ervaren stekers’, zegt M. Sweep uit Etten-Leur. Zij is een van de gedupeerde aspergetelers. Op het bedrijf van haar en haar man werd onlangs in een nacht 150 kilo illegaal gestoken. ‘Alles wordt netjes teruggelegd, ze vernielen niets en ze pakken de blokken met de mooiste asperges. Die brengen zo’n 5 euro per kilo op.’

De telers kunnen de geleden schade alleen maar schatten. Aan de hand van de gemiddelde oogst per dag weten ze wat er uit een bepaald blok is gestolen. M. Venner van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie heeft geen idee op welke schaal de diefstallen plaatsvinden. Dat er veel is weggehaald, is haar wel bekend. ‘Het is ook bijzonder lastig te voorkomen. Plantmateriaal staat in het open veld en dat brengt extra risico’s mee. Het gaat om grote velden die eigenlijk niet te beveiligen zijn. Je kunt er geen hek omheen zetten, want dat weegt nooit op tegen de schade’, zegt zij.

Reageer op dit artikel