nieuws

Bali vreest gevolgen voor toerisme

Horeca

De gevolgen van de aanslagen van zaterdag voor het toerisme op Bali lijken vooralsnog klein te zijn. Er is geen sprake van massale annuleringen voor reizen naar deze bestemming. Maar Indonesische toeristenorganisaties zijn vooral bang voor de gevolgen op de lange termijn.

‘De afgelopen twee dagen hebben mensen geen enkele kans gehad om hun reis te annuleren’, aldus Ben Sudibya van de Indonesische reisorganisatie Asita. De echte gevolgen zullen volgens hem pas met Kerstmis duidelijk worden. Die periode is vergelijkbaar met het hoogseizoen op Bali.

Sudibya vermoedt dat de impact van de aanslagen nu zelfs groter is dan na de aanslagen in 2002, omdat dit al de tweede aanslag is in drie jaar tijd.

In 2002 stortte het toerisme op Bali in, toen toeristen na de aanslagen massaal hun vakantie annuleerden. Het Indonesische eiland is economisch gezien voor driekwart afhankelijk van toerisme.

De Australische manager van het Barong Hotel in Kuta zei echter dat mensen nu totaal anders op de aanslagen reageren dan in 2002. ‘Het is rustig, erg rustig.’ Ze denkt dat dat voornamelijk komt omdat er nu, in tegenstelling tot in 2002, geen negatieve reisadviezen zijn uitgegeven. ‘Bij de waarschuwingen van nu gaat het meer om aanwijzingen. En die gelden al maanden of zelfs jaren.’

Reageer op dit artikel