nieuws

Bankroetregen Tilburgse jonkies

Horeca

Nieuwe horecazaken in Tilburg vallen als dominostenen om. In korte tijd moeten vier jonge zaken in het centrum van de Brabantse stad de deuren sluiten. Volgens kenners beschikt Tilburg eenvoudig weg over veel te veel horecazaken.

Bankroetregen Tilburgse jonkies

Tilburg telt 515 horecabedrijven waarvan eenderde is gevestigd in het centrum. Veel kroegen en disco’s mikken op hetzelfde publiek. De concurrentie is moordend waardoor uitbaters veelal omzetslurpende kortingsacties als laatste redmiddel gebruiken.

De afdeling Tilburg van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) wil dat er een horecastop komt. Het college van de gemeente Tilburg wil hier niet aan. Een stop kan alleen als het deel van de binnenstad waar nu horeca zit de speciale status van concentratiegebied verliest.

In korte tijd noteerde Tilburg vier sluitingen, te weten: Feel, De Groote Schouw, All Stars en het prestigieuze Het Patronaat. Het probleem is dat jonge bedrijven te weinig vet op de ribben hebben om zich staande te houden bij economische tegenwind. Horecazaken die langer in Tilburg zijn gevestigd hebben in de hoogtijdagen een buffer opgebouwd.

Eigenaar Molenschot van het lunch-, diner- en danscafé Feel wijt de sluiting aan nog meer factoren dan alleen een beperkte financiële reserve. ‘De belangstelling voor de lunch en het diner bleven achter. Die functie ging ook botsen met het dansen. Daarbij is de huur van het pand aan de maat en zijn nog andere hoge lasten zoals de kosten voor portiers. Daar komt de hoge bierprijs van de brouwers nog bij’, aldus Molenschot in BN/DeStem.

Reageer op dit artikel