nieuws

Bavaria ziet niets in accijnsverhoging bier

Horeca

Bavaria is fel gekant tegen het voorstel van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) om de accijns op bier te verhogen. Als vertegenwoordiger van de onafhankelijke familiebrouwerijen stelt Bavaria dat de maatregel een bedreiging vormt voor de werkgelegenheid in de bedrijfstak.

Bavaria ziet niets in accijnsverhoging bier

De onafhankelijke familiebrouwerijen, allemaal gesitueerd in Zuid-Nederland, zien al jaren de binnenlandse omzet afnemen door de dalende bierconsumptie. Een accijnsverhoging versterkt die trend alleen maar, zo stellen de brouwerijen woensdag.

Binnenlandse brouwers, die sterk afhankelijk zijn van de Nederlandse markt, hebben bovendien veel meer last van een hogere accijns dan (grote) buitenlandse concurrenten. Volgens de brouwers loopt door de verhoging het accijnsverschil met bijvoorbeeld Duitsland op tot 1,55 euro per kratje. Zij vrezen dat slijters, supermarkten en horeca in de grensstreek hun klanten zien vertrekken naar Duitsland en België.

Verder vinden de brouwers de verhoging een oneigenlijk middel in de strijd tegen alcoholmisbruik. ‘Jongeren onder 16 jaar mogen niet eens alcohol kopen, dus wat zullen zij merken van de prijsverhoging?’

De familiebrouwerijen komen met hun verklaring een dag voordat de Tweede Kamer met de minister praat over de accijnsverhoging. De VVD is tegen de maatregel. Het CDA, D66 en de PvdA hebben grote twijfels.

Reageer op dit artikel