nieuws

Belg drinkt steeds minder bier

Horeca

België, het land met het hoogste aantal biersoorten en kleine speciaalbrouwerijen ter wereld, laaft zich steeds minder aan die nationale trots. De bierconsumptie onder de zuiderburen is in twintig jaar tijd met ruim 25 procent gedaald tot 98,2 liter per hoofd van de bevolking in 2000.

België staat daarmee wereldwijd nog maar op de zevende plaats, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek in Brussel. De Tsjechen zijn momenteel de grootste bierliefhebbers, met een gemiddelde consumptie van 158,7 liter per hoofd van de bevolking. Daarna komen Duitsland, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk en Denemarken.

Koffie was in 2000 de favoriete drank voor de Belg, met een gemiddeld verbruik van 130 liter. Gebotteld water en frisdrank gaan bier nog vooraf in België. In Nederland ligt het koffieverbruik met een gemiddelde van 150,8 liter wel veel hoger dan in België.

Opmerkelijk is de lage wijnconsumptie bij de zuiderburen. Gemiddeld drinkt de Belg slechts twintig liter wijn per jaar. Het glaasje wijn is overigens aanmerkelijk populairder onder Walen, zo blijkt uit de cijfers.

Pils is in België, ondanks de vele ambachtelijke brouwerijen, nog steeds het meest geliefde bier. De modale zuiderbuur drinkt 68 liter pils per jaar. Dat staat toch nog steeds gelijk aan vijf ‘pintjes’ per week, bij voorkeur gedronken ‘op café’.

Reageer op dit artikel