nieuws

Belgische klacht over Franse bieraccijns

Horeca

België heeft bij de Europese Commissie formeel een klacht tegen Frankrijk ingediend wegens de omstreden Franse accijns op zware bieren. De Belgische minister van Financiën Reynders kreeg vorige maand in Parijs de belofte dat de heffing ingetrokken zou worden. Hij wacht echter nog steeds op een schriftelijke bevestiging.

De accijns bedraagt 2 euro per liter of 65 eurocent per fles bier met een alcoholgehalte van 8,5 procent of meer, tien keer zoveel als voorheen. De heffing zou vooral nadelig zijn voor Belgische bierbrouwers, omdat zware abdij- en trappistenbieren eronder vallen. Maar ook Bavaria, brouwer van het trappistenbier ‘La Trappe’, was een ‘slachtoffer’.

De accijns zou eind januari zijn opgeschort. Een woordvoerder van de Belgische brouwersfederatie stelde donderdag in de krant De Financieel-Economische Tijd dat sommige importeurs de accijns onder voorbehoud aanrekenen omdat het formele bewijs van opschorting van de maatregel ontbreekt.

Reageer op dit artikel