nieuws

Beloningsbeleid MKB kan beter

Horeca

DELFT – MKB-bedrijven hebben vaak moeite om personeel te behouden. Dat zou beter gaan als ondernemers een beter beloningsbeleid zouden voeren, vindt hoogleraar ondernemerschap en organisatie Mirjam van Praag.

Beloningsbeleid MKB kan beter

Dit schrijft Het Financieele Dagblad. ‘Ruim de helft van de kleine bedrijven heeft moeite om gekwalificeerd personeel te werven. Twee derde vindt het eigen beloningsbeleid niet concurrerend met andere MKB-bedrijven’, zegt Van Praag naar aanleiding van onderzoek. De wervingsproblemen zouden volgens haar op te lossen zijn door efficiënter te belonen.

Capaciteiten
Uit het onderzoek bleek dat de beloning die een werknemer krijgt, niet afhangt van zijn capaciteiten, maar van die van de ondernemer. Is de ondernemer hoog opgeleid en verdient hij veel, dan verdienen zijn werknemers ook goed. Soms betalen ondernemers hun beste werknemers dan ook te veel, en soms te weinig. Ook de prestatie-en winstafhankelijke beloning zou vaker toegepast kunnen worden.

Nadenken
Volgens Van Praag zijn ondernemers te snel tevreden als ze een vacature in kunnen vullen. ‘Ze zijn al blij dat ze iemand kunnen krijgen en dan denken ze niet na over de vraag: op welke manier betaal ik hen uit. Mijn advies is om hier toch vooral langer bij stil te staan’, zegt Van Praag.

Reageer op dit artikel