nieuws

Beschonken bezoekers moeten aan de fris op Koninginnedag

Horeca

Er stroomt gewoon bier in plaats van het slappe evenementenbier uit de taps, maar dat is dan ook de enige concessie die de gemeente Amsterdam doet aan het gebruik van alcohol op Koninginnedag. Het tappen en drinken van een glas is omgeven met een waslijst aan strenge regels.

De buitentaps, maximaal twee per café, mogen pas om elf uur ’s morgens open en moeten om negen uur ’s avonds weer dicht. Happy hours of andere kortingsacties zijn uit den boze, evenals het verkopen van meters bier. Glazen flesjes of glazen zijn buiten niet toegestaan, beschonken bezoekers moeten aan de frisdrank.

Gemixte drankjes, zoals breezers, mogen niet buiten worden verkocht. Speciale contactpersonen houden in de gaten of ondernemers zich aan de regels houden. Feestvierders die op straat lopen met meer dan één flesje of blikje alcohol, worden beschouwd als handelaar en raken hun voorraadje kwijt. Wie dronken over straat zwalkt of in een bootje vaart, loopt het risico op een bekeuring.

Ook de gemeente Utrecht heeft een aantal maatregelen genomen om problemen door overmatig drankgebruik op Koninginnedag te voorkomen. Zo is het, net als in Amsterdam, particulieren verboden tijdens de vrijmarkt alcoholhoudende drank te verkopen. Alleen horecaondernemers en geregistreerde ambulante handelaren mogen drank aan de man brengen.

Ook de verkoop van etenswaar is voorbehouden aan professionele handelaren. Dat gebeurt op verzoek van de Keuringsdienst van Waren. De dienst nam vorig jaar van particulieren duizend kilo voedsel in beslag, dat niet voldeed aan de eisen.

Reageer op dit artikel