nieuws

Beste leermeester brengt stagiaires respect voor gast en eten bij

Horeca

Chef-kok Peter van Wel van restaurant Courzand in Rotterdam-Heijplaat is onderscheiden met de titel Leermeester van het Jaar. Hij wordt gewaardeerd omdat hij zijn stagiaires respect voor gasten én het eten bijbrengt. ‘Als je met liefde kookt, breng je dat over op het eten.

Van Wel werd samen met vijfhonderd collega’s genomineerd voor de titel die wordt uitgegeven door de mbo-opleidingen in de horeca. Het Rotterdams Dagblad sprak een van zijn stagiaires, die de onderscheiding voor ‘haar’ leermeester volkomen terecht noemt. ‘Dit is het eerste leerbedrijf waar ik me op m’n gemak voel, omdat ik word gerespecteerd. Normaal is er in de horeca een oorlog tussen de bediening en de keuken, maar hier werken ze behoorlijk samen’, zegt Nathalie Folmer, die een koksopleiding op niveau 3 volgt.

Volgens Van Wel houdt de begeleiding van stagiaires heel wat meer in dan samen koken. ‘Al de taken die ze moeten verrichten, plannen we samen in. Ik wil mensen afleveren die hun weg kunnen vinden. Dus als er een probleem is, praten we daar over.’ Dit behelst alle aspecten. Tot de inkoop aan toe. Nathalie Folmer: ‘Je moet geen vlees kopen dat drie jaar in een vriezer in Zambia heeft gelegen.’

Basale les
Ze heeft echter vooral één belangrijke les geleerd van Van Wel. ‘Dat je goed naar elkaar moet luisteren; niet overal doorheen moet ratelen.’ Van Wel is het daarmee eens. ‘Als ik uitleg hoe je een tournedos moet bakken, wil ik dat er wordt geluisterd.’

Reageer op dit artikel