nieuws

Betalingsdienst Interpay wil fuseren

Horeca

Het Nederlandse bedrijf Interpay, dat elektronische betalingen voor onder meer de horeca verwerkt, wil fuseren met zijn Duitse branchegenoot Transaktionsinstitut für Zahlungsverkehrsdienstleistungen. Beide bedrijven lopen daarmee vooruit op de vorming van een Europese betaalzone.

Interpay en Transaktionsinstitut brachten hun intenties woensdag naar buiten. Halverwege dit jaar moet de fusie zijn bekrachtigd. De bedrijven zijn beide goed voor de verwerking van 3,3 miljard betalingstransacties per jaar. Gezamenlijk hebben zij met 6,6 miljard transacties naar eigen zeggen een marktaandeel van ruim 10 procent in de twaalf landen die de euro als munteenheid hanteren.

De Europese betaalzone, in jargon Single European Payments Area (SEPA) genoemd, moet in 2008 zijn gerealiseerd. Nederlandse consumenten kunnen dan ook met hun pincode transacties verrichten in restaurants in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië.

Interpay streeft als betalingsverwerker een topdriepositie na in de nieuwe situatie die na 2008 ontstaat. Daarvoor moet het bedrijf jaarlijks tien miljard transacties verwerken, zo zei een woordvoerder van de onderneming uit Utrecht woensdag. ‘Er zal zeker nog een consolidatieslag ontstaan tussen de ongeveer 25 partijen die er nu zijn.’

Hoe de nieuwe organisatie eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Op de tekentafel ligt volgens de Interpay-zegsman nu een holdingstructuur, waarbij de twee partijen blijven bestaan.

Interpay is met afstand marktleider in Nederland op het gebied van verwerking van elektronische betalingen. Lange tijd had de onderneming zelfs een monopolie. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is daar in het verleden misbruik van gemaakt door te hoge tarieven te rekenen voor winkeliers. Inmiddels is met de detailhandel een akkoord bereikt over verlaging van de tarieven.

Reageer op dit artikel