nieuws

Blijdorp verzamelt oude mobieltjes voor gorilla verblijf

Horeca

Wie een oud of afgedankt mobieltje heeft, kan dat inleveren bij Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Voor het gorillaverblijf komt een grote bak te staan waar bezoekers hun mobiele telefoons in kwijt kunnen.

Per ingeleverd telefoontje krijgt de dierentuin een klein bedrag van een recyclebedrijf dat alle waardevolle materialen uit de toestellen haalt. De opbrengst gaat via het International Gorilla Conservation Programme naar een beschermingsproject voor gorilla’s in Afrika.

Blijdorp verzamelt de mobieltjes omdat deze tantalium bevatten. Doordat wereldwijd steeds meer toestellen worden verkocht, is de vraag naar coltan waaruit tantalium wordt gewonnen, groot. In Kongo zijn de afgelopen jaren ruim tienduizend gelukszoekers de bossen ingetrokken om het metaal te delven.

Volgens Blijdorp heeft deze ontwikkeling grote gevolgen voor de gorillapopulatie in Kongo. ,,De helft van alle gorilla’s is letterlijk door de arbeiders opgegeten”, aldus de voorlichtster van de dierentuin. Door meer tweedehands tantalium aan te bieden, hoopt de diergaarde dat de vraag naar nieuw metaal daalt. ,,Dan gaan er minder mensen op zoek naar tantalium en wordt de omgeving van de gorilla weer veiliger”, hoopt de woordvoerster.

Reageer op dit artikel