nieuws

Bloempotten van aardappelschillen

Horeca

Plastic bloempotten, clipjes, kleiduiven en andere artikelen kunnen binnenkort van aardappelschillen worden gemaakt. Bioplastic Solanyl moet dé oplossing worden voor het wegwerken van de 100 miljoen ton aan schillen die de aardappelverwerkende industrie jaarlijks aan afval produceert.

Verwerkingsbedrijf Rodenburg Fourages uit Oosterhout heeft de bioplastic woensdag gepresenteerd. De Solanylplastic heeft volgens een woordvoerder van Rodenburg verschillende voordelen ten opzichte van gebruikelijke plastic. ‘Solanyl is net zo sterk en heeft als voordeel dat het biologisch afbreekbaar is. Bovendien, en dat is niet geheel onbelangrijk voor de industrie, is de kostprijs even hoog.’

Overschot
Aardappelschillen uit de voedselverwerkende industrie worden normaal gesproken vermalen tot diervoeder. Varkens zijn de grootverbruikers. Maar door de inkrimping van de varkensstapel in Nederland ontstaat er een overschot aan schillen. Met die wetenschap liet Rodenburg een alternatieve oplossing ontwikkelen: het Solanylplastic
Aardappelplastic
Het bedrijf is enkele maanden geleden begonnen met de productie. Er werd een nieuwe fabriek gebouwd in Oosterhout met een capaciteit van 7.000 ton op jaarbasis. Op korte termijn wil Rodenburg jaarlijks 47.000 ton aan aardappelschillen tot plastic kunnen verwerken. Het plastic is sinds kort op de markt. Op basis van de eerste reacties van fabrikanten van plastic artikelen, verwacht Rodenburg een grote toekomst voor het ‘aardappelplastic’.

Reageer op dit artikel