nieuws

Boeren zetten zuivelpartijen onder druk om weer te praten

Horeca

Na een stakingsdag in de zuivel waarbij dinsdag 11 juni stakers bij de melkfabrieken en boze boeren die hun melk niet meer kwijt konden elkaar bijna in de haren vlogen, zijn de werkgevers en de vakbonden weer om tafel gaan zitten.

De bonden gaan nog wel door met hun acties, hoewel de stakingsleider van de melkfabriek in Workum inmiddels heeft besloten de staking op te schorten. Ter plaatse was een dreigende situatie ontstaan door demonstrerende melkveehouders.

Ook elders uitten melkveehouders hun ongenoegen. Ongeveer tweehonderd boze boeren, allen lid van de Nederlandse melkveehoudersvakbond (NVM) togen naar het regiokantoor van vakbond CNV Bedrijvenbond in Drachten. Aanvankelijk wilden zij het kantoor bezetten, maar zover kwam het niet. Wel werden er onder meer eieren gegooid naar de ramen.

Bij 1150 van de 3500 aangesloten melkveehouders in het grootste deel van Friesland en Noordwest-Groningen haalde Friesland Coberco wegens de stakingen de melk niet meer op. Daardoor blijft dagelijks 5,4 miljoen liter bij de boeren. Die moeten de melk uit de volle opslagtanks laten wegstromen in de mestputten. Dat kost de boeren zo’n 1,8 miljoen euro per dag. Het is nog niet duidelijk of Friesland Coberco hun schade vergoedt.

Land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland liet ondertussen weten een kort geding aan te spannen om de stakingen in de zuivel te beëindigen. Als de bonden er dinsdagavond niet uitkomen met de werkgevers en doorgaan met de acties, dient het geding nog deze week voor de president van de rechtbank in Utrecht. Volgens LTO dreigt door de stakingen ook schade aan het milieu te ontstaan. De boeren moeten hun melk immers ergens kwijt.

Dinsdag werd het aantal melkfabrieken van Friesland Coberco waar werd gestaakt uitgebreid van negen naar elf. Bij zuivelbedrijf Campina is het werk voor 24 uur stilgelegd in de vestiging in Tilburg, waar kaas wordt gemaakt. Bij de Campina-melkfabriek in Eindhoven hebben vakbondsleden dinsdagmorgen pamfletten uitgedeeld.

Volgens FNV Bondgenoten waren in totaal 2300 werknemers niet aan het werk, tegen 850 maandag. De bond verwacht dat het aantal stakers woensdag oploopt tot circa 3500. Dinsdagavond komt het werk naar verwachting al stil te liggen in de Friesland Coberco-vestiging in Beilen.

Voor woensdag is een staking voorzien in de locatie Maasdam van Campina. Dat zou de eerste fabriek zijn voor consumptiemelk. De andere fabrieken verwerken de melk voornamelijk tot kaas. Consumenten hebben vooralsnog weinig last van de acties. Er is nog volop kaas in voorraad.

De bonden en de werkgevers kunnen het tot nu toe niet eens worden over een nieuwe CAO voor de circa 11.000 werknemers in de zuivelindustrie. De werknemers eisen 7 procent meer loon in twee jaar. De werkgevers hebben ooit eenmalig 6,5 procent geboden, en staan nu op 6,25 procent.

Reageer op dit artikel