nieuws

Boete bierbrouwers wegens kartel

Horeca

HILVERSUM – De vier grootste Nederlandse bierbrouwers ontvangen een boete wegens het maken van illegale prijsafspraken rond de verkoop aan supermarkten en horeca. De Europese Commissie legt Heineken, Grolsch, InBev en Bavaria boetes op die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

Boete bierbrouwers wegens kartel

Dat blijkt uit een vertrouwelijke notitie van de Europese Commissie die in handen is van de NOS. De Nederlandse bierbrouwers horen woensdag van Europees Commissaris Neelie Kroes van Mededinging hoe hoog de boete uitvalt. In het geval van Heineken zou het kunnen gaan om een bedrag van een miljard euro. Grolsch zou de klos zijn voor 30 miljoen euro als de maximale boete wordt opgelegd.

Een woordvoerder van Heineken zegt nog geen bericht uit Brussel te hebben ontvangen. Heineken rekent erop morgen meer te horen te krijgen en geeft tot die tijd geen commentaar. Eerder werden Belgische bierbrouwers veroordeeld wegens kartelvorming. Zij kregen zes jaar geleden een boete van 91 miljoen euro opgelegd.

Reageer op dit artikel