nieuws

Britse koffieshop: baard eraf

Horeca

Een 53-jarige Brit die solliciteerde naar een baan bij een koffieshop zal toch zijn baard moeten afscheren. Al bij het sollicitatiegesprek bleek dat John Watson uit Dorset na 28 jaar afscheid van zijn baard moest nemen. Watson pikte dat niet en diende een klacht wegens discriminatie in. Hij verloor.

De klacht kwam terecht bij een speciale commissie. Die oordeelde dat de voedselbranche het volste recht heeft om mannen met baarden te weren, zo meldt maandag de Britse krant The Times. De koffieshop, onderdeel van een grotere supermarktketen, stelde ter verdediging dat baarden verboden zijn in verband met de hygiëne. Een woordvoerder: ‘We menen dat onze klanten het prettiger vinden om bediend te worden door mannen met frisgeschoren wangen. Bovendien is mensenhaar een bron van bacteriën. Van seksediscriminatie zou geen sprake zijn, vindt de supermarktketen, omdat “een vrouw met een baard ook geweigerd zou zijn”. ‘
Een speciale discriminatiecommissie stelde dat John Watson wel degelijk was gediscrimineerd, maar dat dat niet onwettig was. ‘Haar op het hoofd en op het gezicht vormt een aanzienlijk veiligheidsrisico voor voedsel. Een haar in het voedsel kan zelfs tot voedselvergiftiging leiden.’ De 53-jarige sollicitant zei later: ‘Nou ja, ik heb tenminste een discussie op gang gebracht.’

Reageer op dit artikel