nieuws

Britten vrezen geweldsexplosie bij langere opening pubs

Horeca

De overgrote meerderheid van de Britten ziet niets in het voorstel van de overheid om de openingstijden van pubs vrij te geven. Zo’n 70 procent van de Britten verwacht dat dit leidt tot meer geweld op straat, meer a-sociaal gedrag en meer alcoholisme onder jongeren.

Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ICM in opdracht van de BBC. In het voorstel van Tony Blair krijgen lokale overheden de macht om de sluitingstijden van pubs vast te stellen. De huidige nationale richtlijn, die stamt uit 1914, zou daarmee op de schop gaan. Deze voorziet nog altijd in sluiting van pubs om elf uur ’s avonds. Hoewel 46 procent van de Britten van mening is dat de huidige sluitingstijden van pubs wel erg ouderwets zijn, vallen de voorstellen bij de overgrote meerderheid van de Britten verkeerd.

Onder jongeren is het aantal voorstanders van de flexibele openingstijden het grootst. Eén op de drie Britten tussen de 18 en 34 denkt dat het Verenigd Koninkrijk een leukere plek wordt om te wonen als de pubs later open mogen blijven. Onder gepensioneerden denkt 80 procent echter het tegenovergestelde.

De huidige openingstijden van pubs leiden ertoe dat veel jongeren al vroeg in de middag in de kroeg zitten en zich in hoog tempo laten vollopen. Het zogenoemde ‘binge drinking’ wordt in Engeland beschouwd als een van de grootste sociale problemen.

Reageer op dit artikel