nieuws

‘Brouwerij Hoegaarden naar Rusland

Horeca

De verplaatsing van de productie van Hoegaarden naar Jupille is slechts een tussenstap voor bierbrouwer InBev. Het witbier zou in de toekomst in Rusland gebrouwen worden, waar InBev inmiddels al een brouwerij heeft waar Hoegaarden wordt gemaakt. Het bier zou dan in enorme tankwagens naar de markt in West-Europa worden vervoerd.

Dat zeggen welingelichte bronnen in de Belgische krant Het Nieuwsblad. De verhuizing van de bierproductie vanuit Hoegaarden naar Jupille zorgt al wekenlang voor ophef in België. Stakingen, werkonderbrekingen en prikacties zijn aan de orde van de dag. Veel Belgen zien de verplaatsing van het tradionele bier naar de megabrouwerij in Jupille als heiligschennis.

InBev erkent dat er Hoegaarden-bier wordt gebrouwen in Rusland. ‘Met het brouwen van Hoegaarden in Rusland zijn we ongeveer een jaar geleden gestart’, bevestigt woordvoerster Lian Verhoeven. ‘De importheffingen liggen veel te hoog in die regio om er Belgisch witbier in te voeren. Een glas Hoegaarden zou onbetaalbaar worden voor de Russische consument.’

Volgens Verhoeven is de productie in Rusland enkel op lokale afzet gericht: ‘Alleen al de transportkosten maken zo’n productietransfer onmogelijk. De Belgische markt is trouwens te belangrijk.’

Reageer op dit artikel