nieuws

Brussel stelt maximum aan import zalm

Horeca

Zalmkwekerijen van buiten de Europese Unie (EU) mogen niet langer onbeperkt hun producten slijten in EU-landen. Op verzoek van zalmkwekers in Schotland en Ierland heeft de Europese Commissie vrijdag besloten een maximum te verbinden aan importen uit Noorwegen, de Faroër-eilanden en Chili.

Deze landen krijgen dit jaar een quotum. Ze mogen hooguit de hoeveelheid van 2004 naar de EU exporteren, plus 10 procent. Op die manier wil ‘Brussel’ een al te sterke groei van niet-EU-zalm tegenhouden.

Bovendien komt er een minimumprijs van 2,70 euro per kilo, ongeveer de huidige marktprijs. Dat moet een verdere prijserosie voorkomen. De regels gelden alleen voor gekweekte zalm.

Tegen Noorwegen heeft de EU al in augustus een quotum ingesteld. Dat zou voor een halfjaar zijn. De nieuwe maatregel geldt voor vier jaar. Noorwegen is met afstand de belangrijkste producent van zalm voor Europa. Noorse kwekers hebben een marktaandeel van 60 procent in de EU.

Brussel en Oslo liggen al een tijd in de clinch over de zalm. Het onderwerp komt vrijwel zeker aan de orde tijdens het bezoek dinsdag van de Noorse premier Bondevik aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Viskweek- en diervoerconcern Nutreco denkt dat het effect op het bedrijf zal meevallen. ‘Wij werken wereldwijd met zalmkwekerijen’, aldus een woordvoerder. ‘De minimumprijs kan de prijzen bovendien ietsstabieler maken. De laatste jaren sprongen die nogal op en neer.’ Het Amersfoortse bedrijf zegt het besluit van vrijdag al te hebben verwacht. ‘De gesprekken hierover lopen al een jaar en we hebben ons erop voorbereid’, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel