nieuws

Brussel: verse vis mag niet ingespoten zijn

Horeca

Handelaren misleiden kopers als ze vissen inspuiten met water en daarna verkopen als verse vis. De Europese Commissie heeft dat geantwoord op vragen van Europarlementslid Corbey van de PvdA.

Vissen, vooral tong, krijgen soms water en eiwitten toegevoegd. Ze laten zich zo makkelijker invriezen en blijven langer houdbaar. Door de toevoeging is de vis ook zwaarder: het etiket moet daarom vermelden dat water is toegevoegd.

Aanprijzen als verse vis, mag niet. ‘Als consument heb je er recht op te weten wat je eet, en als de vis als vers wordt verkocht, hoort die ook vers te zijn’, aldus Corbey maandag. De PvdA’ster is blij dat de Europese Commissie uitsluitsel heeft gegeven.

Het Productschap Vis stelt dat de behandeling in opmars is. Handelaren moeten het zogeheten tumblen wel vermelden op het etiket. Medewerker veterinaire zaken L. Zijp van het productschap erkent dat enkele sjoemelaars zo het gewicht en hun winst probeerden op te voeren. De organisatie heeft visverwerkers daarover recent een brief gestuurd.

Het productschap meldt dat het moeilijk is bepaalde toegevoegde eiwitten op te sporen vooral als het gaat om eiwitten van andere vissen. In Nederland controleert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op vistoevoegingen. Europees commissaris Kyprianou van Gezondheid meldde dat de Europese Commissie verder onderzoek zal doen wanneer blijkt dat de handhaving door lidstaten tekort schiet.

Reageer op dit artikel