nieuws

Buitenhoreca nieuwe trend door rookverbod

Horeca

In Noorwegen zorgt het rookverbod in de horeca voor een nieuwe trend. Bezoekers van cafés en restaurants drinken en eten steeds vaker buiten op het terras. En dat ondanks het zeer koude winterweer in het Scandinavische land. Voor één groep is de gastenverplaatsing van binnen naar buiten erg lucratief.

Buitenhoreca nieuwe trend door rookverbod

En dat zijn de leveranciers van apparatuur om het terras te verwarmen. Bij temperaturen van min vijftien graden vliegen de verwarmingselementen als warme broodjes over de toonbank. Veel horecaondernemers passen hun zaak zo aan dat zelfs de verstokte roker zich prettig voelt bij het rookverbod.

Veel horecazaken bieden alle service buiten op het terras. Zelfs eten in de Noorse kou is mogelijk. In het Scandinavische land is een ware horecatrend merkbaar, waarbij rokers hun hapjes en drankjes buiten kunnen consumeren. Het gevolg is dat het in veel cafés binnen rustig is, terwijl buiten drukte en gezelligheid overheerst.

Naast terrasverwarming hebben veel horecazaken geïnvesteerd in vloerverwarming. Tot aan het trottoir toe zelfs. Het is nu maar de vraag of al die investeringen worden terugverdiend. Want door de terras- en vloerverwarming is de energierekening voor veel horecaondernemers fors gestegen.

Op 1 juni 2004 werd het bestaande rookverbod in Noorwegen uitgebreid naar alle horecazaken. Noorwegen hanteert al sinds de jaren tachtig een streng antirookbeleid. Volgens peilingen is die harde lijn vrij populair bij de Noren.

Reageer op dit artikel