nieuws

Café geneest psychiatrische patiënten

Horeca

Een café gerund door mensen met psychische klachten. The Uptown Café in Waukegan in de Amerikaanse staat Illinois serveert al drie jaar meer dan sandwiches alleen. Jaarlijks knappen 25 medewerkers van het café zo op, dat ze weer volledig kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.

The Uptown Café werd in 2001 geopend. In het cafébedrijf werken mensen met mentale problemen, die veelal voortkomen uit jarenlange behandeling in diverse instanties. Het café heeft als doel mensen met psychische klachten weer deel te laten nemen aan de maatschappij én aan een baan te helpen.

Volgens bedrijfsleider Stan Lewy hebben oud-medewerkers inmiddels elders werk gevonden als schilder, kelner of beveiligingsmedewerker. Personeelsleden van The Uptown Café leren in het horecabedrijf keuzes maken, bestellingen van klanten noteren en werken op afgesproken werktijden. The Uptown Café verzorgt en bezorgt zo’n 75 lunchpakketten per week.

Reageer op dit artikel