nieuws

‘Cafés hebben slaatje geslagen uit euro

Horeca

Café- en restauranthouders hebben de invoering van de euro misbruikt om hun prijzen te verhogen. Dat zegt premier Balkenende in een interview in het AD. ‘De caféhouders hebben er een slaatje uit geslagen, maar de consumenten hebben daarop gereageerd door daar minder te besteden.

‘Cafés hebben slaatje geslagen uit euro

Het interview met Balkenende gaat over het referendum op 1 juni. Balkenende haalt daarin flink uit naar de horecabranche wanneer de dure euro ter sprake komt. ‘Café- en restauranthouders hebben de invoering van de munten en biljetten misbruikt om hun prijzen te verhogen. De irritatie daarover begrijp ik, maar die kan toch geen reden zijn om nu de Grondwet af te wijzen? Die euro draai je niet meer terug en dat zou je ook niet moeten willen.’

Balkenende vervolgt: ‘Vroeger had je groot nadeel bij het omwisselen. Voor een open exportland als Nederland is de euro een zegen, een flink deel van onze boterham wordt in Europa gesmeerd. Gelukkig corrigeert de markt zichzelf. De caféhouders hebben er een slaatje uit geslagen, maar de consumenten hebben daarop gereageerd door minder te besteden.’

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) meldt maandagmiddag dat het naar aanleiding van het interview minister Balkenende een brief heeft gestuurd. Hierin meldt voorzitter Haje de Jager dat 37.000 horecaondernemers zich door het Kabinet voor gek gezet voelen. Daarnaast vinden ze het volkomen onterecht om als zondebok te worden aangewezen over prijsstijgingen door de invoering van de euro.

‘Een onderwerp dat in geen enkele relatie staat tot de EU grondwet. Maar dat naar blijkt een gemakkelijke bliksemafleider wordt gevonden om de aandacht af te leiden van de klaarblijkelijke onmacht van de overheid om duidelijk te maken waar het eigenlijk om gaat bij de EU Grondwet’, aldus een passage uit de brief.

Eerder liet minister Zalm zich in de campagne rondom de Europese Grondwet negatief uit over de horeca. KHN stuurde hierop een pittige brief aan de minister met het verzoek te stoppen met ‘ongefundeerde beschuldigingen’ over de horeca. KHN heeft hierop nog geen reactie gehad van de minister. Zalm riep onder meer in een tv-programma dat de horeca er een potje van heeft gemaakt na de invoering van de euro.

Download hier de brief van KHN gericht aan minister Balkenende.

Download hier de brief van KHN aan minister Zalm

Reageer op dit artikel