nieuws

Campagne over gedragsregels

Horeca

Er zijn regels, punt uit! Met die kreet wil de horeca in de regio Arnhem duidelijk maken dat er ook in het uitgaansleven gedragsregels gelden, die eigenlijk voor iedereen heel normaal zouden moeten zijn. De campagne start volgende week in Arnhem, Wageningen en de Over-Betuwe.

Volgens de Arnhemse caféhouder B. Kokke, regionaal secretaris van Horeca Nederland, neemt het wangedrag in het uitgaansleven te snel toe. Agressie, wapen- en drugsbezit, racisme en discriminatie komen steeds vaker voor. De horecaondernemers willen daarom duidelijk aangeven welk gedrag zij in hun zaak wel en niet tolereren.

De campagne richt zich niet alleen op strafbaar gedrag van de klanten. Volgens Kokke blijkt het ook nodig om de klanten onder de aandacht te brengen dat ze te gast zijn in de gelegenheid waar ze uitgaan. Dat betekent, aldus de secretaris, dat gasten bijvoorbeeld verplicht zijn een consumptie te gebruiken. En dat ze niet met blote buiken of in een zwemshort naar binnen mogen.

Sancties
De actie start op 28 juni met het ophangen van een bordje met de slogan aan de muur van twee cafetaria’s in de buurt van de Arnhemse Korenmarkt. Beide eigenaars van de cafetaria’s hebben zelf meermalen te maken gehad met ongewenst gedrag. In de deelnemende zaken kunnen klanten alle gedragsregels zelf nalezen.

Dat is volgens Kokke nodig, omdat het duidelijk vermelden van de regels de ondernemer de kans geeft om sancties te verbinden aan overtredingen. Zo kan een horecabaas mensen voor twee maanden de toegang tot zijn bedrijf ontzeggen. Met de politie zijn afspraken gemaakt over het handhaven van de gedragsregels.

Aan de campagne doen in eerste instantie ruim negentig bij Horeca Nederland aangesloten bedrijven mee. In de zomer wil de organisatie de niet-leden en de restaurants benaderen om ook deel te nemen. Kokke hoopt dat alle horecaondernemers zich zullen aansluiten. Het moet volgens hem heel duidelijk zijn dat het afgelopen is met het gedogen in de regio Arnhem. Wie zich niet gedraagt blijft maar thuis, aldus de secretaris van Horeca Nederland.

Reageer op dit artikel