nieuws

CBS: ‘economie groeide amper in tweede kwartaal

Horeca

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal amper gegroeid: 0,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2001. Dat blijkt uit de eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend heeft gemaakt. Ook ten opzichte van het vorige kwartaal was er nauwelijks enige vooruitgang.

Dit is het vierde kwartaal op rij zonder noemenswaardige groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

In het tweede kwartaal is minder geïnvesteerd en minder geëxporteerd dan een jaar eerder. Bedrijven hebben vooral ingeteerd op hun voorraden. Alleen consumenten geven de economie nog een beetje impuls. Ze waren weliswaar matig met hun bestedingen, maar dat zorgde wel voor de zeer lichte groei.

Het CBS ziet overigens wel enig lichtpuntje bij de export. Het tempo van de teruggang zwakt namelijk af. Daarentegen dalen de investeringen harder dan in vele jaren is gemeten.

In het eerste kwartaal groeide de Nederlandse economie ook al nauwelijks. De economische groei in het eerste halfjaar van 2002 is uitgekomen op 0,2 procent. De groei over 2001 was nog 1,3 procent.

Reageer op dit artikel