nieuws

Chaos bij Sena

Horeca

Het is chaos bij Sena, de auteursrechtenorganisatie waar horecaondernemers mee te maken hebben. Volgens Het Financieele Dagblad schrijft Sena jaarlijks vele miljoenen bij aan voorziene inkomsten, maar een groot deel van die inkomsten kwam nooit binnen.

Chaos bij Sena

Bonussen voor topmensen bij Sena zouden zijn gebaseerd op omzetten, niet op daadwerkelijk behaalde inkomsten. De werkelijke inkomsten lagen lager, omdat onder meer facturen naar failliete bedrijven werden verstuurd.

Volgens Het Financieele Dagbald ging Sena ervan uit dat als een verzonden factuur niet werd beantwoord, er sprake was van een betalingsplicht. Zo groeide de debiteurenpost tussen 2006 en 2008 van 16,9 miljoen euro naar 44,8 miljoen euro.

In september dit jaar liet crisismanager Cees van Steijn tijdens een extra ledenvergadering weten dat er fouten zijn gemaakt. Volgens Van Steijn zijn er te veel facturen verstuurd waar geen juridische grond voor was.

Inmiddels is de toezichthouder op auteursrechtenorganisaties, CvtA, een onderzoek gestart naar de gang van zaken bij Sena.

De Sena is een organisatie die op aanwijzing van het Ministerie van Justitie belast is met het uitvoeren van de Wet op de naburige rechten. Voor horecaondernemers betekent dit dat Sena vergoedingen incasseert voor het gebruik van muziek.

Reageer op dit artikel