nieuws

Claes noemt Breezer-plan Hoogervorst krankzinnig

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) vindt het plan van minister Hoogervorst om prijzen en accijnzen op alcohol te verhogen ‘krankzinnig’. De minister maakte vorige week dit plan bekend, om het oprukkende alcoholmisbruik onder jongeren te beteugelen.

Claes noemt Breezer-plan Hoogervorst krankzinnig

KHN-directeur Jeu Claes kan niet leven met het plan van de minister van Volksgezondheid. Claes: ‘De minister denkt dat je met het verhogen van prijzen en accijnzen alcoholmisbruik kunt verminderen. Dat is een misvatting. Met deze maatregel tref je een heel klein percentage van de misbruikers. De overheid spekt met de prijsverhoging op legale producten louter de staatskas. Dat kan nooit de bedoeling zijn.’

Claes is ervan overtuigd dat een prijsverhoging geen effect heeft op alcoholmisbruik. ‘In het verleden is de accijns op alcohol regelmatig verhoogd. Ondanks die verhogingen is het misbruik van alcohol niet afgenomen. Het nieuwe plan wordt dus aantoonbaar geen succes. Het gaat Hoogervorst om jongeren onder de zestien jaar. De horeca mag deze groep niet eens alcohol schenken. Dus een verhoging is niet zinvol.’

Vervelend vindt Claes het moment waarop Hoogervorst zijn plan presenteerde. ‘We zitten midden in gesprekken over de Drank- en Horecawet. Daarbij hebben we mooie voorstellen gedaan. Dan is het vreemd dat de minister hier ineens mee komt.’

Hoogervorst meldde vorige week serieus na te denken over prijsverhogingen voor bier en gemixte drankjes. Dit naar aanleiding van een onderzoek, waaruit blijkt dat één op de zeven jongeren van dertien jaar gemiddeld zes glazen alcohol per week drinkt. Vorige week maandag is er op het ministerie overleg geweest met de marktsector en gezondheidsorganisaties. Enkele weken geleden maakte KHN bekend na te denken over een eigen inkooporganisatie, om zo de bierprijzen in de horeca in de hand te kunnen houden.

Reageer op dit artikel