nieuws

Claes: ‘Zalm uit ongefundeerde beschuldigingen

Horeca

Het moet afgelopen zijn met het aanwijzen van de horeca als zondebok over prijsstijgingen na de introductie van de euro. In discussies rondom het referendum over de Europese grondwet wordt de horeca in een kwaad daglicht gezet door onder meer minister Zalm. Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft in een brief aan de minister gevraagd direct te stoppen met deze ‘ongefundeerde beschuldigingen’ aan de horeca.

Claes: ‘Zalm uit ongefundeerde beschuldigingen

KHN is het spuugzat dat de horecabranche er van wordt verdacht de prijzen na de invoering van de euro bovenmatig te hebben verhoogd. Vooral nu de euro een hot item is in gesprekken rondom het aanstaande referendum, laait de prijsdiscussie weer op. Zo riep minister Zalm afgelopen week in het tv-programma Barend & Van Dorp dat de horeca er een potje van heeft gemaakt.

In een pittige brief aan Zalm verzoek KHN de minister direct te stoppen met ongefundeerde beschuldigingen aan de horeca. Claes in de brief: ‘Het komt ons voor dat tegen de achtergrond van het referendum kennelijk bij leden van het Kabinet de behoefte bestaat om oplaaiende -eigenlijk irrelevante- discussies over de euro en de blijkbaar als gevolg van de invoering daaraan gevoelde kostenstijgingen af te doen, door een even demagogische als onterechte verwijzing naar onrechtvaardige prijsverhogingen in de horeca.’

KHN wijst in de brief verder op gesprekken in 2002 met de toenmalige bewindslieden van Financiën, Zalm en Hoogervorst. Tijdens die gesprekken werd vastgesteld dat bij slechts een aantal geïsoleerde gevallen sprake is geweest van exorbitante stijgingen, maar dat er geen sprake was van een generieke lijn. De President van de Nederlandse Bank heeft deze constatering per brief destijds bevestigd.

Uit onderzoek van het CPB blijkt dat prijsstijgingen in de horeca na de invoering van de euro ‘in lijn is met de prijsontwikkeling in de periode 1996-2000’. Verder blijkt uit cijfers van het CBS dat na de invoering van de euro de prijzen in de horeca in drie jaar tijd totaal met 11,1 procent zijn gestegen. Dit is gemiddeld 3,7 procent per jaar. KHN wijst verder op een stijging van de gemeentelijke leges van 23 procent sinds 2002.

Reageer op dit artikel