nieuws

CNV wil cao-doorbraak met nieuw plan

Horeca

Vakbond CNV wil dat er een aparte horeca-cao komt voor scholieren en studenten enerzijds en professionals, die in een andere carrièrefase zitten, anderzijds. Zo hoopt de vakbond het langlopende cao-conflict uit de wereld helpen.

CNV wil cao-doorbraak met nieuw plan

Dat meldt CNV-onderhandelaar Ingeborg Baltussen in de regionale krant BN/DeStem. Baltussen vindt dat er afgestapt moet worden van het idee dat alle 300.000 werknemers in de horeca onder één uniforme cao moeten vallen.

Voor scholieren en studenten met bijbanen in horecazaken moeten ‘poen-contracten’ komen. Dit zijn contracten zonder allerlei rechten zoals zwangerschapsverlof of scholingsmogelijkheden.

Voor de echte beroepskrachten wil het CNV wel een uitgebreide cao. ‘Het gaat immers om een categorie mensen die in een heel andere levensfase verkeert’, aldus Baltussen. De onderhandelaar heeft goede hoop dat de werkgevers in de horeca weer met de grote bonden om de tafel willen, als de mogelijkheid van aparte poencontracten wordt geopend.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zegt het een interessante gedachte te vinden om uit te werken. ‘Daar is ook voldoende tijd voor. De cao loopt van juli 2005 tot en met maart 2008. Er volgen nog twee loonronden: 1 juli 2006 en 1 juli 2007 van elk 1 procent. Vooruitlopend zouden bonden, als zij dit serieus steunen, het kabinetsvoorstel over de personenkring van het kabinet grotendeels moeten overnemen’, aldus woordvoerster Wendy Schellens.

Schellens vervolgt: ‘Het kabinet stelt voor personen met een bijbaantje tot 258 euro per maand buiten de ww- en wao-premies en verzekeringen te houden. Dus ook voor scholieren en studenten. Het concept SER-advies lijkt daar vooralsnog tegen. Binnen de SER willen vakbonden daar niet aan. Het zou goed zijn als zij hun standpunt in het licht van de CNV-gedachte nog eens heroverwegen. Dan kun je een consequent en duidelijk model uitwerken. ‘

Reageer op dit artikel