nieuws

Condoomautomaten in cafés geplunderd

Horeca

Condoomautomaten in kroegen vallen massaal ten prooi aan rovende jongeren. De condoomkraken zijn zo erg dat ondernemer Bert Fine stopt met het plaatsen van automaten in horecazaken. Soa Aids Nederland luidt de noodklok.

Condoomautomaten in cafés geplunderd

‘Ze maken gewoon de keilbouten kapot en slopen of de hele automaat van de muur, of stelen de condooms eruit. Voor het geld hoef je het niet te doen. Er zit voor ongeveer 120 euro aan rubbertjes in een automaat’, aldus een teleurgestelde Fine uit Kortenhoef in De Telegraaf. Fine zegt te stoppen met het leveren aan kroegen.

Soa Aids Nederland zegt juist dat er in meer cafés automaten moeten komen. Op dit moment bezit 57 procent van de cafébazen over een condoomautomaat. ‘Dat is zorgwekkend, want we willen dat elk café zo’n machine heeft staan’, aldus coördinator van de vrij-veiligcampagnes Filippo Zimbile van Soa Aids Nederland.

Veel kroegbazen zijn voorzichtig met het plaatsen van automaten uit angst voor slopers. Zimbile: ‘De automaten zijn sloopgevoelig. Ondernemers vrezen dat ze zelf voor de kosten opdraaien als een automaat wordt vernield, terwijl dat niet het geval is’. Soa Aids Nederland meldt verder dat het dit jaar opnieuw onderzoek doet naar het percentage cafés dat een condoommachine heeft.

Leverancier Hyscon Noord-West uit Aalsmeer meldt dat de omzet in horecazaken niet alleen afneemt door sloopgedrag van veelal jongeren. Ook speelt mee dat het tegenwoordig gemakkelijker is om condooms te kopen in bijvoorbeeld winkels.

Reageer op dit artikel