Consumenten herkennen smaak groente niet meer

Consumenten herkennen smaak groente niet meer

De originele smaak van groenten in salades, zoals rauwkost, wordt door consumenten niet meer herkend. Dat blijkt uit onderzoek van Gemert Groenteverwerking uit Enschede. Dit gebrek aan smaakherkenning is veroorzaakt door het langdurig gebruik van dressing, die bedrijven in grote hoeveelheid aan kant en klare salades toevoegen. Deze dressing bepaalt in hoofdzaak de smaak van een rauwkost. 'Hierdoor weten en proeven mensen niet meer wat ze eten.

De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. “Consumenten zijn in feite verslaafd geworden aan het gebruik van dressings”, stelt directeur Eric van Gemert van Gemert GV. “Zo bleken mensen door de hoeveelheid dressing de originele smaak van de groente niet meer te herkennen. Bovendien gaven ze zelfs aan ‘iets’ te missen, maar wisten niet wat dit was.” Door alle kant-en-klaar producten raken consumenten steeds meer verwijderd van de basis.

Sonja Bakker

Het toevoegen van dressing in een salade wordt in principe gedaan om de smaak van de rauwkost te verfijnen. Bijkomend voordeel is dat de dressing er ook voor zorgt dat de rauwkost langer bewaard kan blijven. “Sommige bedrijven zijn daar blijkbaar in doorgeschoten. Houdbaarheid is schijnbaar belangrijker dan gezondheid. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat de gemiddelde rauwkost voor maar liefst 35 procent uit dressing bestaat! Dat is ruim eenderde van het product en dus ontzettend veel. Consumenten eten meer saus dan een ‘echte’ rauwkost. Bovendien is het ook ongezond en past het dus bijvoorbeeld niet in een Sonja Bakker dieet.”

Nieuwe rauwkosten

Testen met een nieuwe vorm van rauwkost heeft uitgewezen dat men maar de helft van de dressing hoeft te gebruiken om een subtiele combinatie te krijgen tussen de rauwkost en dressing. “Wij hebben daarom besloten om aan onze nieuwe salades maximaal 15 tot 18 procent dressing toe te voegen.” Door deze nieuwe vorm kunnen consumenten de originele smaken van de groenten weer herkennen of ontdekken.