nieuws

Consumenten niet ongerust over groeihormoon

Horeca

Winkeliers merken niets van onrust onder consumenten over het hormoon MPA dat bij varkens is ontdekt. Dat hebben woordvoersters van Albert Heijn en de supermarktorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdag 4 juli gezegd.

’Onze helpdesk kreeg de hele donderdag slechts twee telefoontjes van klanten hierover’, aldus de AH-woordvoerster, die ook bij navraag onder filiaalhouders geen effect op de verkoop bespeurde. ‘Kennelijk zijn de klanten goed geïnformeerd dat het hormoon geen gevaar voor de volksgezondheid betekent. Als de klanten echt ongerust zijn, dan staat de telefoon hier roodgloeiend.’

Het CBL zegt dat consumenten meestal nauwelijks reageren op berichten over vlees. ‘Dat bleek ook al bij BSE en dioxine’, aldus de woordvoerster. ‘Alleen als het onderwerp wekenlang in de media blijft, kopen consumenten iets meer vleesvervangers.’

De Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie zegt eveneens niets te merken van onrust onder klanten of slagers. Zij meent dat de ontdekking van het hormoon benadrukt dat controles zuiver moeten zijn. ‘We kunnen alleen maar steunen dat de overheid hier steeds nauwlettender op gaat letten’, aldus een woordvoerder. De slagers stellen dat zij zelf geen last hebben van affaires in de veehouderij. Ook bij de dierziektes als gekkekoeienziekte (BSE) en mond- en klauwzeer (MKZ) hebben ze niet minder vlees verkocht. ‘Je krijgt altijd wel vragen, maar wij kunnen die vanachter de toonbank goed beantwoorden, in tegenstelling tot de supermarkten, want een pakje vlees praat niet terug.’

De inspectiedienst van het ministerie van Landbouw heeft het hormoon MPA ontdekt in varkens op 29 boerderijen. Het hormoon is niet schadelijk voor de volksgezondheid. De ministers Brinkhorst (Landbouw) en Borst (Volksgezondheid) hebben de boerderijen uit voorzorg verboden de varkens te laten slachten.

Reageer op dit artikel