nieuws

Cosun wil nog dit jaar Aviko inlijven

Horeca

De Bredase producent van voedingsingrediënten Cosun wil nog dit jaar aardappelverwerker Aviko inlijven en tegelijkertijd zadendochter Advanta (50 procent) verkopen. Cosun, ontstaan uit de SuikerUnie, kan weinig meer halen uit de suikerpoot en richt zich voor verdere winstgroei op andere voedingsingrediënten.

Het afgelopen jaar behaalde de coöperatie Cosun als geheel een omzet van 979 miljoen euro, tegen 885 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat steeg met eenderde tot 79 miljoen euro. Alleen onder aan de streep moest het bedrijf een stap terug. Het nettoresultaat daalde met 37 procent tot 18 miljoen euro.

Het verslechterde resultaat is volgens Cosun voornamelijk te wijten aan de deelnemingen in Aviko, waar het al 30 procent van de aandelen in houdt, en zadenontwikkelaar en producent Advanta. Nu wil Cosun af van Advanta, maar wil het juist alle aandelen Aviko kopen. De andere aandeelhouder, de Cebeco Groep, heeft al aangegeven van Aviko af te willen.

Volgens concerndirecteur C. Menkhorst van Cosun waren de slechte resultaten van Aviko goeddeels toe te schrijven aan de Amerikaanse activiteiten. Die zijn afgestoten, het verlies is het vorige jaar in de boeken meegenomen. Cebeco en Cosun zijn het nu alleen nog niet eens over de prijs. ‘Het is heel vervelend voor Aviko als het te lang gaat duren’, aldus Menkhorts.

Reageer op dit artikel