nieuws

Crossing Border Festival trekt 8000 bezoekers

Horeca

Het tiende Crossing Border Festival in Amsterdam heeft over drie dagen 8000 bezoekers naar verscheidene zalen rond het Leidseplein getrokken. Donderdag en zaterdag waren uitverkocht.

Organisator Louis Behre keek zondagochtend tevreden terug op het cultuurfestival, dat volgens hem boordevol mooie optredens zat. Vorig jaar trok Crossing Border 11.000 toeschouwers. Toen deden poptempel Paradiso en Theater Bellevue nog mee. Die schrapte Behre dit jaar, omdat ze volgens hem niet in het concept pasten. Behre: ,,Een zaal als Paradiso krijg je niet stil voor een literair optreden.”

Stil was het publiek wel bij de Amerikaanse zangeres Heather Nova, die vrijdag in het Nieuwe De La Mar Theater voor het eerst eigen gedichten voorlas en tussendoor twee nieuwe liedjes zong. Nova, die het optreden aanvankelijk had afgeslagen omdat ze het ,,te eng” vond, was achteraf erg tevreden. Nova: ,,Ik ben blij dat ik de uitdaging toch ben aangegaan. Het is mooi om te zien hoe rock’-n-roll hier samenkomt met poëzie. Het trekt mensen naar het theater die normaal niet zouden komen.”

Schrijverskwartet Remco Campert, Dimitri Verhulst, Kees van Kooten en Gerrit Komrij deed het publiek in de stadsschouwburg zaterdag schuddebuiken met verhalen die ironie als thema hadden. Van Kooten met ‘Candle in the Pim’, een ode aan Pim Fortuyn en Verhulst met een redevoering de ‘zotheid’ van het publiek. Hij zei het onbegrijpelijk te vinden dat mensen naar het theater komen ,,terwijl ze thuis hadden kunnen kijken naar borsten, die klotsen tot ze botermelk bevatten”.

In totaal waren op Crossing Border ongeveer 140 acts te bewonderen. Ondanks zijn tevredenheid over het resultaat verlangt organisator Behre er nog steeds naar het festival terug te verhuizen naar de oorspronkelijke lokatie Den Haag. Behre: ,,Dat we dat willen is natuurlijk jaren een publiek geheim. Vanaf volgende week gaan we weer om de tafel met de gemeente Den Haag.”

Reageer op dit artikel