nieuws

De beste hotels lijden het meest

Horeca

De aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september hebben gevolgen voor het toerisme in Europa. Vooral de rijke toeristen uit de VS en Japan blijven weg. Uit een woensdag gepubliceerde studie van de Europese Commissie blijkt dat er dertig procent minder van deze toeristen naar de EU-landen trekt.

Voor de korte termijn is weinig verbetering te verwachten. Voor het winterseizoen zijn er nog nauwelijks boekingen van Amerikanen. Toch stelt de commissie in haar rapport dat de situatie minder ernstig is dan eerder gedacht. Voor de middellange termijn is de impact van de aanslagen op het toerisme in Europa beperkt.

De Europeaan gaat sinds de aanslagen steeds vaker individueel op vakantie in plaats van in een groep. Hij reist minder per vliegtuig en meer per auto, bus of trein. Bestemmingen dicht bij huis zijn in trek. In de zakenreizen zit de klad. Vergaderingen en conferenties zijn massaal afgezegd.

Het zijn vooral de hotels en restaurants in de hogere prijsklasse die de gevolgen van de aanslagen ondervinden. ‘De beste hotels lijden het meest’, vat EU-commissaris Liikanen samen. Ook de cruisemaatschappijen, in hoge mate afhankelijk van de rijke Amerikaan, kreunen. De grote steden zien het toerisme het sterkst teruglopen, terwijl de overige regio’s weinig last hebben van de malaise.

Reageer op dit artikel