nieuws

De eerste rookvrije werkplek

Horeca

Eigenaar Geert Peeters van eetcafé The Gazstation in Panningen was afgelopen zaterdag welhaast onherkenbaar. Zijn vaste gasten weten dat de horecaman een fervent duiker is. Maar dat hij zijn hobby ook op z’n werk uitoefent, wisten ze nog niet. Toen Peeters’ medewerkers ook nog in duikpakken met persluchtmaskers en zuurstofflessen verschenen, was de verwarring in Noord-Limburg compleet.

De eerste rookvrije werkplek

Het bleek te gaan om een ludieke actie met een zeer serieuze ondertoon. Peeters claimde met zijn opzienbarende initiatief de eerste rookvrije werkplek in de horeca. Hij heeft de ‘oplossing’ voor het algehele rookverbod. Dat wil het Ministerie van Volksgezondheid de horeca vanaf, waarschijnlijk, 2005 opleggen.

‘Minister moet het zo?’, was de slogan die The Gazstation voerde. ‘Het personeel kreeg die avond een rookvrije werkplek en de gasten konden gewoon roken.’ Peeters nodigde zelfs de minister uit om te komen kijken. Daar vernam hij niets van. Van zijn gasten wél. ‘Ze moesten wel lachen om ons in die pakken, maar ze vinden het plan van de overheid absurd. Ik ook natuurlijk, want ik maak in mijn zaak de dienst uit. Niet de minister.’

Peeters is overigens zelfverklaard rookverslaafde. ‘Ik heb zaterdag wel wat gepaft. Een herhaling van deze actie? Het is moeilijk werken, want je kunt je niet verstaanbaar maken. Mijn medewerkers en ik draven nog wel eens op in maanpakjes. Dat is makkelijker werken.’

Het bleek te gaan om een ludieke actie met een zeer serieuze ondertoon. Peeters claimde met zijn opzienbarende initiatief de eerste rookvrije werkplek in de horeca. Hij heeft de ‘oplossing’ voor het algehele rookverbod. Dat wil het Ministerie van Volksgezondheid de horeca vanaf, waarschijnlijk, 2005 opleggen.

‘Minister moet het zo?’, was de slogan die The Gazstation voerde. ‘Het personeel kreeg die avond een rookvrije werkplek en de gasten konden gewoon roken.’ Peeters nodigde zelfs de minister uit om te komen kijken. Daar vernam hij niets van. Van zijn gasten wél. ‘Ze moesten wel lachen om ons in die pakken, maar ze vinden het plan van de overheid absurd. Ik ook natuurlijk, want ik maak in mijn zaak de dienst uit. Niet de minister.’

Peeters is overigens zelfverklaard rookverslaafde. ‘Ik heb zaterdag wel wat gepaft. Een herhaling van deze actie? Het is moeilijk werken, want je kunt je niet verstaanbaar maken. Mijn medewerkers en ik draven nog wel eens op in maanpakjes. Dat is makkelijker werken.’

Reageer op dit artikel