nieuws

De engel vaart ten hemel

Horeca

Veel nieuws uit de hoofdstad de afgelopen week. Meest in het oog springend is het faillissement van café De Engel op de Albert Cuypstraat. Het bedrijf van Antwerpenaar Leo Coolen sluit de deuren vanwege torenhoge schulden. Het grote bedrijf dat gevestigd was in een voormalig kerkgebouw heeft slechts twee jaar bestaan.

Het etablissement, dat de sfeer uitademde van nostalgisch Parijs, had een ontmoetingsplek moeten worden van de multiculturele buurt. Maar Coolen, decorontwerper van beroep, miste horeca-ervaring. Hij bleek ook weinig gelukkig in zijn keuze voor een algemeen directeur, zo vertelde hij tegen het Amsterdams dagblad Het Parool. De loonkosten rezen met 70 procent van de omzet de pan uit. Een nieuwe directeur moest daar verandering in brengen maar ‘die heeft niets verbeterd, hij heeft zelfs extra mensen aangenomen’, meent Coolen. Volgens de directeur is ‘Leo een dromer die geen verstand heeft van horeca en ontzettend moeilijk is om mee te werken’. Beiden zijn in een rechtszaak verwikkeld. 31 oktober was de laatste dag. Veiling van de inboedel had dinsdag plaats.

Wat de Antwerpenaar niet lukte, hoopt Akhbar Tamies uit Rotterdam wel te realiseren. Het in de Maasstad geliefde horecabedrijf Bazar komt op de plek van De Engel. Bazar is een oriëntaals-Afrikaans multicultureel concept waar gegeten, gedronken en geslapen kan worden. In Rotterdam bestaat dit kosmopolitisch concept al zeven jaar. Tamies, eigenaar van Bazar, is deze week al met de verbouwing van De Engel begonnen. ‘Amsterdam heeft nog veel meer nationaliteiten dan Rotterdam, die wil ik bij elkaar brengen.’’ De Amsterdamse vestiging krijgt geen hotelfunctie.

Inmiddels is ook de fameuze bar-bodega Keyzer heropend. De zaak naast het Amsterdamse Concertgebouw was lange tijd dicht vanwege een ingrijpende verbouwing. Sjoerd Kooistra is de eigenaar. Kooistra raakte in de hoofdstad in opspraak omdat hij volgens critici solde met gerenommeerde bedrijven als De Oesterbar en Keyzer. Curatoren dienden aanklachten tegen hem in en de gemeente Amsterdam besloot onderzoek te doen naar de ‘methode Kooistra’. De eerste reacties op de heropening van Keyzer zijn positief. De oude sfeer is intact gebleven, de traditie die het bedrijf uitademde is recht gedaan.

Nog een horecamonument in Amsterdam wordt gerestaureerd. Café Americain, misschien wel het mooiste café in Amsterdam, wordt in oude luister hersteld. De foeilelijke buffetten worden eruit gehaald, de klassieke verlichting keert terug. Americain aan het Leidseplein is onderdeel van het te koop staande American Hotel. Geschatte prijs: 45 miljoen euro.

Reageer op dit artikel