nieuws

De inzegening

Horeca

Het is een oud rooms gebruik. Iedere nieuwe brouwerij moet worden ingezegend. Aan monseigneur Muskens, bisschop van Breda, de taak om de nieuwe Beyerd brouwerij in zijn stad te wijden.

De monseigneur liet het gewijde water rijkelijk vloeien over de gloednieuwe koperen brouwkeutels, temidden van prominente gasten. Na de inzegening namen Jack Verhoek, directeur van het Centraal Brouwerij Kantoor en Chris Rutten, burgemeester van Breda, de proef op de som. Voldeed de Drie Hoefijzers Klassiek, het bier dat in de Beyerd gebrouwen wordt, aan hun strenge normen? Verhoek vond van wel en plaatse bij wijze van goedkeuring een hoefijzer op een smeedijzeren uithangbord waar eerder de monseigneur een hoefijzer had gehangen. Rutten twijfelde, besloot als kampioentapper van het Haagse Binnenhof zelf een glas onder de kraan te zetten, proefde opnieuw en ging onder luid gejuich van genodigden en stamgasten alsnog akkoord met de officiële opening. De gewijde handelingen kregen een extra dimensie toen het beeld van de heilige Sint Arnoldus tussen de brouwketels werd gezet. Sint Arnoldus (1040-1087), de heilige met de roerstok, is de patroonheilige van de brouwers. Daarna werd volop geproost met kasteleinsfamilie De Jongh.

Reageer op dit artikel