nieuws

De Pelikaan wint weer AD Koffietest

Horeca

De Pelikaan in Zutphen is weer winnaar geworden van de spraakmakende AD Koffietest. Het Zutphense horecabedrijf won op indrukwekkende wijze voor de derde maal op rij. Uit de test van het Algemeen Dagblad kwam naar voren dat de koffiekwaliteit in de horeca het afgelopen jaar toenam en dat de prijs daalde.

De Pelikaan wint weer AD Koffietest

Met een negen als rapportcijfer voert De Pelikaan weer de ranglijst aan. Dit jaar samen met De Jaren in Amsterdam. Café De Jaren liet vijf medewerkers in het Italiaanse Triëst omscholen tot echte barista. ‘We willen onze klanten gewoon waar voor hun geld bieden’, aldus eigenaar René Boerdam van De Jaren in het AD.

Voor Johan Wassink van De Pelikaan blijft het aanvoeren van de koffieranglijst telkens weer een verrassing. ‘Je wilt toch niet zeggen dat we weer hebben gewonnen. Wij kopen alleen de beste bonen uit Guatemala. Die smaken veel beter’, zo verklapt Wassink in het AD een deel van het succes.

Een koffie-experts en keurmeesters van het AD bezocht vanaf eind september 68 geselecteerde adressen in ons land. Daarbij bestelde hij twee koppen koffie per adres. De scores lagen iets hoger dan vorig jaar. In de jongste test behaalden zes van de tien geteste kopjes niet hoger dan een 5,5. Vorig jaar scoorde slechts één op de drie zaken een voldoende. De gemiddelde prijs van een kop koffie bedraagt 1,57 euro. Dat is twee cent minder dan een jaar geleden.

Ook waren er dit jaar weer veel onvoldoendes die gepaard gingen met verontwaardigde reacties. Zo meldt koffiereus Douwe Egberts afstand te nemen van de test. DE vindt de test niet representatief en de commentaren onnodig kwetsend. Ook Esso Vanenburg in Putten moet niets hebben van de test. ‘Wij vinden het vreemd dat een kopje koffie vergeleken wordt met een litertje diesel’, aldus een woordvoerder van Esso Vanenburg in Putten. Esso Vanenburg kreeg een nul als cijfer. Het AD oordeelde dat de maag van de koffiedrinker snel toe is aan een grote beurt na meerdere kopjes bij het tankstation.

Hotel restaurant De Hoogt in Maasdam, met een 3,5 op plaats 48, vindt de uitkomst een belediging voor haar gasten. ‘Onze gasten geven ons vaak complimenten over de uitstekende koffie. Graag zie ik dat deze test wordt herhaald op een eerlijke manier en niet zo eenzijdig als nu het geval is. Dit zegt meer over de kwaliteit van de koffietest van het AD dan over onze koffie.’

Top 10 AD Koffietest
1. De Pelikaan, Zutphen (eigen melange) 9
1. De Jaren, Amsterdam (Illy) 9
3. Bijenkorf Amstelveen (eigen merk) 8,5
4. Koffie- en theeschenkerij Weltevree, Vlaardingen (Cafebar Elite) 8+
5. Koffieschenkerij Zijtveld, Hilversum (eigen melange) 8
6. Brandmeester’s, Amsterdam (eigen melange) 8
7. Hotel Des Indes, Den Haag (Smit & Dorlas) 8-
8. De Roode Leeuw, Terborg (Hesselink) 7,5
9. Het wapen van Rijsenburg, Driebergen (Illy) 7,5
10. Brasserie Van Toor, Rhenen (Cook & Boon) 7,5

Eerder op Zibb.nl/horeca: Reacties koffietest AD 2004 niet mild

Meer weten over koffie? Bekijk dan nu ons uitgebreide koffiedossier vol tips, handige recepten en achtergrondinformatie over apparatuur.

Reageer op dit artikel