nieuws

Dorpshuis mag sterke drank schenken

Horeca

De bejaarden die in het dorpshuis van Haulerwijk komen biljarten en daarbij een borreltje willen drinken, mogen gerust hun gang blijven gaan. Dat blijkt uit een uitspraak van de bestuursrechter in Leeuwarden, die de rechtbank maandag heeft gepubliceerd.

De gemeente Ooststellingwerf wil dat in dorpshuis De Enter alleen nog licht alcoholische dranken worden verkocht. Het bestuur van het dorpshuis vocht die beslissing echter met succes aan bij de bestuursrechter.

In Haulerwijk was onrust ontstaan door het verbod, omdat een flinke omzetdaling voor het dorpshuis werd voorzien. De gemeente weigert het dorpshuis een vergunning voor het schenken van onder meer jenever en beerenburg te geven, omdat het geen horecagelegenheid is. Volgens de gemeente werd het schenken van sterke drank altijd gedoogd en was dat in het verleden nooit officieel goedgekeurd.

In 1999 besloot de gemeenteraad het schenken van sterke drank, met het oog op misbruik door jeugd, in sociaal-culturele instellingen te verbieden. Dat trof ook De Enter. De rechter acht het echter bewezen dat in De Enter vooral bezoekers van ouder dan 55 jaar komen en dat er van misbruik door jeugd geen sprake kan zijn.

De gemeente wil nog niet op de uitspraak reageren. Het dorpshuis vindt de uitspraak ‘hartstikke’ mooi. ‘Na de zitting bij de rechtbank hadden we al goede hoop’, aldus secretaris F. van der Velde-Bergsma van het dorpshuis. ‘Het dorpshuis is het sociale hart van Haulerwijk, want wij hebben als enige nog een grote zaal’, aldus Van der Velde-Bergsma.

Reageer op dit artikel